Naar aanleiding van een recente bijeenkomst over stereofotografie (zie een vorig bericht) Ben ik aan de gang gegaan met 2 oude camera’s. een beetje krakkemikkig waren ze wel maar het werkte nog goed. Bij de een waren de lamellen op de lens kapot, de ander miste een frontring op de lens maar in essentie werkt het nog. alles gemonteerd op een oude flitsbeugel. Extra gat geboord voor de tweede camera en voor de statiefmoer in het midden. Dat was de fysieke voorbereiding.

Om het accomoderen van de ogen makkelijker te maken helpen de twee stippen. Als je die als één stip ziet richt je de blik op de foto en dan zie je het stereobeeld. Een kartonnetje voor je neus helpt ook.

Veel mensen verkopen hun compactcamera en gaan over op fotograferen met de telefoon. Daar kun je gebruik van maken als je stereofoto’s leuk vindt om te maken. Je gunt de compactcamera’s een tweede leven. Camera blij, jij blij.
Je kunt het ook samen met een mede fotograaf-met-dezelfde-camera uitproberen.

Maak de afdruk van de foto’s niet te groot. Twee foto’s van 10×10 cm kreeg ik zelf niet overlappend. Dat lukte me wel met deze van ongeveer 6x6cm. Met deze scene lukte het ook beter vanwege de voorgrond en de opbouw van het beeld. We experimenteren gewoon lekker verder. Binnen kun je ook mooie stereofoto’s maken. Dat wordt de volgende stap. Leuk om te doen in deze Coronatijden!