Spelen met Kelvin

Onderstaande foto’s laten zien hoe je – door de kleurtemperatuur te wijzigen – een kleurzweem kunt beperken. Schuif van links naar rechts en terug.

De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin, van oorsprong een maat voor de temperatuur vergelijkbaar met Celsius en Fahrenheit. De toepassing voor kleur zie je tegenwoordig ook bij led-lampen die ook een waarde in Kelvin hebben voor de ‘warmte’ van hun licht.

De kleurtemperatuur van de linker foto was 3050 Kelvin en is erg oranje. In Lightroom is deze waarde teruggezet naar 2650 Kelvin. De oranje gloed die overheerste verdween daardoor en de kleuren werden natuurlijker. Anders gezegd, de witbalans verbeterde.

Bewerkingssoftware biedt de mogelijkheid om de kleuren aan te passen door per kleur de helderheid of intensiteit aan te passen. Het is vaak een hele uitzoekerij om de kleuren zo in te stellen dat een goede en natuurgetrouwe weergave ontstaat.

Het aanpassen van de Kelvin-waarde gaat erg gemakkelijk en is zo gedaan.

Één reactie

  1. Ja, Rene, dat is bij avondfotografie altijd een probleem. Ik gebruik altijd de pipet om aan te geven dat ik een deel van de foto wit wil hebben. Maar je zal maar een foto treffen waar geen wit in zit. Dan wordt het moeilijk. Dan is dit de beste methode of weet iemand anders nog een manier?

Geef een reactie