De portretgroep bestaat op dit moment uit de volgende leden:
Cor Spierenburg, Thom van Everdinck, Peter Prillwitz, Joke Honsbeek, Nannette Tiesema, Paul Holthaus en Pieter Sleeboom.

Je zoekt wat in je fotoverzameling op je harde schijf en komt – Aha! – een foto tegen die je nog nooit hebt bewerkt. Dat gebeurde met een foto uit het archief van Peter Prillwitz die ik nog in mijn verzameling Daguerre-foto’s had zitten. Klik op de film hiernaast om te zien wat ik ermee gedaan heb. Hieronder het eindresultaat na nog een bewerking in NIK-software.. 

Fotograaf: Peter Prillwitz - Bewerking: Pieter Sleeboom

Hiernaast is een weergave van een presentatie aan de club van de portretgroep.
Datum: 29 januari 2018.

We maken portretten op 2 manieren:
1. Tijdens de DOE-avonden in het Zijlkwartier maken we gebruik van de apparatuur van de club, aangevuld met apparatuur van de individuele leden.
Iedere portret fotograaf neemt zelf een model mee. Iedere fotograaf werkt zo 1 op 1 met het model of de modellen. De fotograaf kan andere leden uitnodigen om te helpen met de reflectieschermen, visagie, positie van de lampen of de flitsers e.d.
2. Gedurende vooraf geboekte zaterdagen huren we een zaal in het Zijlkwartier. We betalen dit met bijdragen van de deelnemers (incl. de modellen) Iedere deelnemende fotograaf regelt dat zelf met zijn model(len). Iedere fotograaf zorgt ook dat zijn/haar model(len) de foto’s krijgen en een keuze kunnen maken om vervolgens die foto’s te bewerken tot een eindproduct en dat de modellen toe te sturen. De club hecht aan een correcte afhandeling van de portretsessies als tegenprestatie voor de tijd die de modellen voor ons beschikbaar stellen.

Gedurende vooraf geboekte zaterdagen huren we een zaal in het Zijlkwartier. We betalen dit met bijdragen van de deelnemers (incl. de modellen) Iedere deelnemende fotograaf regelt dat zelf met zijn model(len). Iedere fotograaf zorgt ook dat zijn/haar model(len) de foto’s krijgen en een keuze kunnen maken om vervolgens die foto’s te bewerken tot een eindproduct en dat de modellen toe te sturen. De club hecht aan een correcte afhandeling van de portretsessies als tegenprestatie voor de tijd die de modellen voor ons beschikbaar stellen.

De voorbereiding. Voorafgaand aan de portret sessie worden de achtergronden, kledingstukken opmaak, lampen of flitsers, met elkaar en met de modellen besproken.  Vervolgens wordt een zgn. moodboard gemaakt met voorbeelden van de soort portretten die we in gedachte hebben. De modellen kunnen ook moodboards aanleveren. Liefst vooraf dan kunnen we ons voorbereiden. Tevens wordt een belichtingsopzet gemaakt, passend bij de foto’s van het MOODBOARD. Hiernaast een voorbeeld van zo’n Moodboard. En . . . . . . er hoort een lichtopzet bij!

Foto's genomen van PINTEREST van diverse fotografen.

Goede voorbeelden van portret fotografie vind je op de sites van:
Vaans Ruijten,   Guy van Hoek,  Stephan VanFleteren en  Frank Boots.