Met stoom de bocht om – Pieter Sleeboom

In 1935 kocht China 24 locomotieven in Engeland. De loc moest zwakke bruggen in China over dus er werden veel wielen en lichte constructies gebruikt. Hij kon wel 80 km/uur op vlak terrein. In de tweede wereldoorlog is hij door het Japanse leger gebruikt voor troepen vervoer. Na de oorlog deed de loc nog 40 jaar dienst in China. In 1981 Gaf China de loc cadeau aan het Britse volk en nu staat deze kanjer in het spoorwegmuseum in York. Het is de KF 4-8-4, gebouwd door Vulcan in Lancashire. Er gaat 30.000 liter water in en 12 ton kolen. De totale lengte is 28 m.
Krijg dat nou maar eens de bocht om! met photoshop gaat dat goed. Het is een panorama van 12 opnamen horizontaal. De lucht moet de lelijke hal waarin hij staat verdoezelen. De lucht komt niet uit Engeland, ook niet uit China maar uit Hoogmade :-).

Een detail van de wielen gaat er altijd wel in. Dit keer geen panorama maar een fisheye opname met een heel oude NIKON Coolpix 995 met fisheye voorzetlens. Het bestand heeft een resolutie van niks (naar huidige standaarden) maar Photoshop en de NIK collection maken er toch nog wel wat van. En anders . . . . . ? Terug naar York. Ook niet slecht.

2 reacties

  1. Ik ben inderdaad op 1 plek gaan staan omdat in de beschrijving stond dat de trein speciaal voor de Chinese markt is gemaakt waar hij ook korte bochten moet kunnen nemen.
    Parallel aan het object lopen en fotograferen heb ik wel in straten gedaan maar dat is ook een speciale moeilijkheid. Je bent dan wel het bochtige kwijt maar het aan elkaar plakken gaat dan ook wel lastig.
    Moet dat nog eens proberen want dat is al weer lang geleden. Persoonlijk vind ik die bochtige vertekening soms juist wel leuk en fotografeer ik zo dat de bocht overdreven bochtig wordt. Dat is bij de ronde foto hierboven natuurlijk ook zo alleen dan in 1 opname.

  2. Mooi verhaal Pieter, met veel interesse gelezen. Het is een panorama met 12 foto’s, dat zijn er nogal wat. Je bent waarschijnlijk op 1 plek blijven staan klopt dat? Had je niet beter bij het maken van de panorama langs de trein kunnen lopen? Of was dat kromme de bedoeling? Scherpe opname, mooi die Highmade b/w lucht in de foto aangebracht. Grappig, die ronde groothoek opname. Arie

Geef een reactie