GRID voor opzetflitsers

Je wilt het flitslicht goed richten . . . . .
Je hebt geen zin in dure voorzetstukken . . . .
Je knutselt redelijk . . .
en je hebt tijd en zin . . . . .
Dan is hier het recept.

1. Gridflash_ (0)  Je begint met alle plooien glad te strijken: koop een fles gedemineraliseerd water voor strijkbouten.
De fles moet wel van half lichtdoorlatend melkwit plastic zijn gemaakt.
Ik gebruik ook graag flessen van ROBIJN wasverzachter. ER zit een krimpfolie om heen maar als je dat eraf knipt, houd je een prachtige wit-doorzichtige fles over.

3. Knip of snijd de bodem uit de fles zoals aangegevenGridflash_ (1). Laat een randje over om de grid wel stevig te maken.

Gridflash_ (3)2. Teken op de fles de twee lippen en een rand van ongeveer 1-1,5 cm af.

Gridflash_ (4)

3. Knip de fles uit zoals op de volgende foto is te zien:
een smalle rand en twee lippen om de grid op je flitser vast te maken.

Gridflash_ (5)

4. Plak nu het klittenband aan de binnenkant van de lippen.
Het beste is de “harde, stekelige kant van het klittenband op de lippen te plakken en de zachte stukken op je flitser (zie onder)

Gridflash_ (6)

5. Knip nu de zwarte limonade rietjes op de lengte van de rand van de Grid. Om ze even lang te krijgen knip ik ze af in de dop van de fles. (De fles word helemaal her-gebruikt.)

Gridflash_ (11)6. Lijm de stukjes van de limonade rietjes in de rand van de grid. Ik gebruik PATTEX voor die klus maar het kan met vele lijmsoorten. Mij bevalt het het beste om er vijf-zes in de rand te leggen en dan een lijmrandje in het midden aan te brengen. Daarboven op dan de volgende rij rietjes lijm erop enz.  De laatste rietjes er zo stevig mogelijk in proppen. Hoe krapper ze zitten hoe steviger het wordt.

Gridflash_ (14)

7. Zo ziet het er na het lijmen uit.
Plak nu het klittenband stripje op de zijkanten van de flits. Het voordeel van klittenband is dat je de grid goed kunt verzetten. Verder van de flits voor meer gericht licht en dichter op de flits voor wat meer spreiding. Deze flits met grid combinatie is ook heel goed te gebruiken als “koplicht” bij portretfoto’s! Gewoon omdat het flitslicht nooit in je lens schijnt als het naar beneden is gericht op het haar van het model.

Gridflash_ (16)

8. En zo ziet het eruit op de flits. De lippen van de grid zijn van dun plastic dus heel flexibel en dat is makkelijk bij het meenemen in je fototas. Als de lijm goed gedroogd is geeft dat de grid een stevigheid die best wel tegen een stootje kan.
Je kunt natuurlijk ook langere rietjes in de Grid plakken maar ik vind dat minder goed werken omdat je dan niet meer zo makkelijk de lichthoek kunt regelen door de grid naar voren (smalle lichtbundel) of naar de flits te schuiven (bredere lichtbundel).

 

 

Gridflash_ (19)

Mocht je liever niet klittenband op je flits plakken dan kun je de lippen ook wat langer maken en een “postNL-elastiek om de flitskop doen. Dat kan maar de grid verschuift tijdens het fotograferen wat sneller dan bij het gebruik van klittenband.

Nou . . dat was het weer . . . veel succes met flitsen (het regent toch buiten).  Pieter Sleeboom

Geef een reactie