Fotobewerking met drempelniveaus – Pieter Sleeboom

Straatfotografie is lastig. Soms film ik een minuut tijdens het lopen door de stad, dan weer schiet ik “uit de heup”, op goed geluk, wie weet . . . .
De onderstaande foto is mislukt, vond ik. Zulke foto’s lenen zich goed om een paar bewerkingen op los te laten als vingeroefening. Wennen aan bepaalde technieken. Ik had al een tijdje geleden met drempelniveaus foto’s bewerkt maar dat was in Photoshop Elements. Bij Photoshop CC gaat het met aanpassingslagen, heel anders dus. Nou deze foto leende zich daar wel voor vond ik. Dus aan de slag. Eerst het bronmateriaal. Daar was ik niet blij mee, dat kun je je voorstellen. Hier is ie:

Een beetje rommelig. Dat krijg je ervan als je lukraak wat wegschiet. Niet helemaal scherp en de beeldopbouw is nou ook niet helemaal waar je van gedroomd hebt.

Dat swingende haar van de hardloopster vond ik wel een mooi detail voor de rest moest het flink worden uitgesneden. Dat werd zo:

New York - oktober 2019

Dan moet het drempelniveau worden toegepast met de volgende stappen:
1. de foto 4x kopieëren. Voor elke grijstint tussen wit en zwart één laag.
2. klik op drempelniveau en schuif totdat allen het diepste zwart nog zichtbaar is: ogen, schaduwkant van het gezicht en het hemdje. De rest is wit.
3. Selecteer het zwart met het toverstafje.
4. laag > nieuw > Laag via knippen.
5. Dump de laag met het restant wit uit de foto. Je houd alleen het uitgeknipte zwart over.
6. Activeer de volgende laag en doe het zelfde maar laat iets meer zwart in de foto.
7. Selecteer het zwart in de uitgeknipte laag (zie 5).
8. Afbeelding > Aanpassingen > Kleur vervangen: vervang het uitgeknipte zwart door donkergrijs. De laag is dan donkergrijs met veel transparant eromheen.
9. Maak de lagen zo verder af met geleidelijk steeds lichter grijs.
10. Laag > Maak één laag
11. Klaar is kees. Maar . . .is het mooi? Wat doet die auto daar?  Het vierkante formaat past hier ook niet zo. Dus maar eens proberen of het breedbeeld formaat (16×9) hier ook past. Dat werd zo:

Vergelijk dat eens met eenzelfde uitsnede van het origineel. ▼

Afgezien van het resultaat geeft het een aardig beeld van de mogelijkheden van het werken met drempelniveaus en daar was het allemaal om te doen.

 << dit werd het resultaat van schuiven met een 16×9-uitsnede. De schwung vanhet haar raak je wel een beetje kwijt maar ja . . .  Zal ik nog wat ruis toevoegen om het zwartwit effect te benadrukken. Dat werd zo: ▼

Geef een reactie