RONDETAFEL

Date:
Time: -

Vanavond gaan we weer een aantal foto’s bespreken in (5) kleine groepen.
Het onderwerp is BLOEMEN.
Alle leden kunnen foto’s insturen. Daaruit wordt een selectie van steeds paren van 2 foto’s gemaakt die op 1 A4 worden gedrukt ter bespreking

Na de pauze gaan we eerst het programma van vorige week afmaken.
We bespreken de merites van de (landelijk) gekozen foto’s. Thom presenteert een selectie daarvan. Vorige week hebben we gezien wat wij maken als we (b.v. stillevens) gaan fotograferen, deze keer gaan we kijken wat in andere fotoclubs is gemaakt. Bekijk alvast onze keuze in de ETALAGE.

Daarna is het weer tijd voor Vrije Fotografie, d.w.z. foto’s die niet in het kader van thema’s of werkgroepen zijn gemaakt. Dit onderdeel is bedoeld om leden de gelegenheid te geven om foto’s te laten zien die in aanmerking komen voor inzending voor de foto-van-het-jaar-verkiezing en is ook bedoeld om andere leden te laten zien met welke projecten of series je bezig bent en waar je over van gedachten wilt wisselen. Het is dus niet de bedoeling een set in te leveren van willekeurige foto’s.
Tijdens de avond zelf kunnen geen foto’s  (USB-sticks) voor de vrije fotografie worden ingeleverd. Dat kost teveel tijd en is te willekeurig. We gaan dit beter voorbereiden.
A/  Zet je foto zelf op RECENT. We kijken dat op scherm naar de betreffende bladzijde van de site en zo bespreken we de foto dan in de club.
B/  Stuur je set foto’s (maximaal 5) naar Pieter vóór zondagavond en kies uit de volgende presentatie vormen:
1 – Maak een set van 1-5 recente foto’s met 1 overzicht van de situatie die je aantrof en de (max 4) foto’s die je daar vervolgens hebt gemaakt met verschillende standpunten, uitsnedes, enz.
2-  Maak een set van 1-5 recente foto’s met 1 origineel en de bewerkingen die je daarvan hebt gemaakt qua uitsnede, belichting, kleur of zwart-wit, met filters toegepast enz.enz.
3-  Maak een set van 1-5 recente foto’s die tezamen een verhaal vertellen, een serie van 5 dus.
4-  Maak een set van 1-5 recente foto’s over één onderwerp, belicht van verschillende kanten. Bijv. 2 foto’s van 1 gebouw; 4 foto’s van 1 soort plant, 3 foto’s van het strand, enz. enz.
5-  Maak een mapje met 1 foto die je gewoon wilt laten zien. Eén dus, je eigen selectie, de recente foto die je mooi vindt, gewoon mooi en een kandidaat voor de foto van het jaar.

Tenslotte, de programmacommissie wil in de toekomst meer tijd inruimen voor de vrije fotografie maar wat we willen voorkomen is dat we de ene na de andere foto voorbij zien komen zonder dat de aanwezigen daarbij betrokken worden. Dat kunnen we op allerlei manieren voorkomen en daar moet de fotograaf die presenteert wel over nadenken. De vrije fotografie wordt een succes als we recente foto’s laten zien, geen afgestofte exemplaren, als we laten zien waar we op dit moment, naast het huidige thema, óók aan werken of mee bezig zijn.
We denken aan zoiets als:
“. . . ik denk erover deze foto in te sturen voor de foto van het jaar. Wat vinden jullie”?
“. . . Dit is het origineel. ik ben benieuwd welke van deze 3 uitsnedes jullie het beste vinden. En waarom.
“. . . Dit is de foto die ik van de week maakte en dit is de zwart-wit versie daarvan. Welke vinden jullie het meest interessant?
” . . .Dit is mijn foto genomen met diafragma 4 en dit met diafragma 16. Wat vinden jullie?