Hoe zorg je voor beeldvullende foto’s op een breedbeeld TV?

►► Zo komt de foto uit de camera: met 300dpi, een hoge resolutie, klaar om te printen. Afhankelijk van je instellingen ook veel groter dan een A4.
Voor fotoboeken goed geschikt want daar is een hoge resolutie voor nodig. De maat  wordt dan automatisch aangepast. Maar voor je TV of beamer is dit veel te groot. Daarvoor gaan we naar de foto hiernaast.

Klik op de foto voor een volledig beeld ►►

 
What do you want to do ?
New mail

Dit is de foto in schermresolutie.

De 300 dpi PRINTresolutie is vervangen door 72 dpi SCHERM resolutie. Daardoor staat de foto veel sneller op het scherm.

Aan de beeldverhouding is nog niets gedaan dus op een breedbeeld TV geeft dit links en rechts zwarte balken. Moderne TVs zijn nu eenmaal breder dan de oude schermen-met-puist.

◄◄ Dit zijn de beste maten voor vertoning met een breedbeeld TV en voor een moderne beamer. Boven en onder valt er wat af van je beeld.
Je kunt die beeldverhouding  instellen op je camera maar ook gewoon wat ruim fotograferen zodat je thuis de mooiste uitsnede kunt bepalen.

◄◄ Voor deze foto vond ik een vierkant formaat ook wel goed uitkomen. Na het omzetten naar 72 dpi heb ik hem vierkant uitgesneden.
Een Breedbeeld TV scherm is 1920x1080px Dus de grootste maat voor een vierkante foto op het scherm is 1080x1080px. Links en rechts op het beeld zul je zwarte balken zien maar dat is alleen te vermijden door in Photoshop een collage met andere beelden te maken.

►► Hier is de foto uitgesneden op breedbeeld formaat. (Zet bij het uitsnijden de verhouding op 16:9).
Daarna zet je de breedtemaat op 1920 pixels. De hoogte maat gaat dan automatisch mee. Zo niet, klik dan op het schakel-symbool links in de rode cirkel want dat zorgt ervoor dat de beeldverhouding niet verandert zolang je dat zelf niet wilt.

►► De foto is nu vierkant uitgesneden en nog steeds 72 dpi voor het beeldscherm. Na het uitsnijden staat de hoogte soms nog niet goed. (bij mij stond hij plotseling op 1274px.) De hoogte zet je nu op 1080 px. Dat is de hoogste maat voor breedbeeldschermen). Dan valt de onder- of bovenkant van je foto tenminste niet van het beeldscherm. De ruimte links of rechts van de foto (want je hebt behoorlijk wat over op een breedbeeldscherm!) wordt een zwarte balk en die kun je opvullen met andere foto’s.  Zo maak je dan een collage. (zie hieronder)

DE BEIDE EINDRESULTATEN

Collage van 3 foto's, genomen tijdens dezelfde fietstocht. De beeldverhouding is nog steeds 16 x 9, breedbeeld.