PANORAMA

De leden die mee willen doen in deze WERKGROEP kunnen contact opnemen met: Hans Korteweg.

Nieuw: Het “uitvullen” van panoramafoto’s

Panorama-fotografie geeft foto’s die breder zijn als gewone foto’s. De verhouding tussen de breedte en de hoogte is 2:1, 3:1, 4:1 of soms zelfs nog meer. Terwijl bij “gewone” foto’s de verhouding zeg maar 1,5:1 (het bekende 10×15 cm formaat) is. Doordat panorama-foto’s breder zijn geven ze ook een “wijde” blik op het landschap of het onderwerp wat je fotografeert. Leuk is dat je met je ogen op reis kunt in de foto. Je moet ook wel, want je kunt meestal niet alles wat op de foto staat in één keer overzien.
In het verleden was panorama-fotografie veel moeilijker dan nu in het digitale tijdperk. De foto’s werden toen gemaakt op film of glasplaten met speciale zware en ingewikkelde camera’s. Tegenwoordig plakken we met software de losse digitale foto’s aan elkaar en meestal heb je dan binnen een korte tijd een redelijk tot goed resultaat. Of onze camera (of mobiel) maakt direct van verschillende foto’s een panoramafoto.  KLIK HIER VOOR DE PANORAMA’s

Een prachtig voorbeeld van een film-panorama:  (Gebruik vooral je muis!!!)

360-NH-collectionHotels

Hoe maak je panoramafoto’s?

• maak twee of meer bronfoto’s van je onderwerp. Houd de camera rechtop (portret-stand) en fotografeer ruim zodat je boven en onder nog wat bij kunt snijden.
  • zorg dat er 20 tot 50% overlap is van de bronfoto’s, anders kan de software de foto’s niet uitlijnen (vooral bij grote witte vlakken (muren!)).
  • zoom niet te veel in, want bij het samenvoegen raak je altijd boven en onder wat kwijt. Zo krijg je soms huizen waarbij de schoorsteen afgesneden is terwijl die wel compleet op een van de bronfoto’s staat.
  • voeg de foto’s samen met de software die je hebt. (Photoshop (Elements), PTgui, enz. enz.

Neem voor deze WERKGROEP contact op met Pieter Sleeboom. Doe dat nadat je al wat panorama’s hebt gemaakt dan weten we waarover we praten en kunnen we eventuele problemen die daarbij om de hoek komen kijken bespreken.

Nog een voorbeeld van een 360-graden opname

Vlieg ook eens mee met een straaljager formatie in panoramabeelden

DSC00055

Links een beeld van de presentatie van dhr. Devilee over zijn prachtige panorama’s van Leiden. Een inspirerende bijeenkomst!

De site van Wilbert Devile is te bekijken via deze link