Pozzo di San Patrizio in Orvieto – Pieter Sleeboom

In het Italiaanse plaatsje Orvieto, gelegen op een berg, hebben de bewoners in vroeger tijden binnen de muren een zeer, zeer diepe put gegraven om tijdens belegeringen water te kunnen ophalen. Dat gebeurde met muildieren die in een dubbele spiraalgang aan de buitenkant van de eigenlijke put waar ze de ene gang omlaag naar het water, dat overstaken en de andere kant weer omhoog. De ezels kwamen elkaar dus nooit tegen en zorgden voor een constante bevoorrading met water. Nu zwoegen toeristen op en neer zonder elkaar tegen te komen. De put is omstreeks 1530 gebouwd. Heel duurzaam dus.

Links het gezicht van boven met het water onderin als een witte stip. Rechts het gezicht vanaf de overgang vlak boven het water. De zwarte vlakken zijn de ramen waardoor de trappen buitenom werden verlicht ten behoeve van de muildieren. Die hadden echt géén leven (hijg)

1 Response

  1. Dat heb je mooi vastgelegd Pieter, ik krijg bijna hoogtevrees als ik ‘naar beneden kijk’. Leuk is dat je dezelfde put laat zien in twee foto’s maar dat beide compleet anders zijn. Wat een diepte! Arie

Geef een reactie